5.12.2012

Edifici intel·ligent

Com ja sabreu a aquestes alçades tothom que entreu a aquest humil bloc, treballo d'educadora a l'Arboç, una escola d'educació especial a Mataró i, que al setembre d'aquest curs vam estrenar edifici nou a Vallveric, després de molts anys i moltes hores d'escola a l'antic edifici de la Plaça dels Bous.
Bé, l'obra en sí és una passada, pensada per i per a l'alumnat amb multidiscapacitats, el que podríem dir: un edifici intel·ligent. però com que la perfecció no existeix, fins i tot els/les intel·ligents, de vegades poden semblar bledes.
La domòtica a aquesta escola està aplicada (que jo sàpiga) principalment per a estalviar aigua i electricitat (entre altres coses, no hi ha persines que pujen a l'hivern i baixen a l'estiu soles) sí que hi ha finetres altes que s'obren i tanquen amb interruptor de llum; ara ja tot ho trobem més natural, al principi réiem molt. Explico.
Els llums de banys i passadissos interiors s'encenen al passar, quan et detecten. O sigui, anaves amb un nen de la mà i li semblava màgia que sense tocar cap botó es fes la llum; ell mateix deia: "clin"! Jo de vegades encara estiro la mà cap a un costat o l'altre buscant-lo, aleshores: clin! Ja ho veus tot clar. Per cert, marxes i encara es queda encés... Per no parlar de quan estem a la migdiada on tot és silenci, penombra, olors relaxants, pau, música suau... entres al bany per qualsevol cosa (que no cal encendre llum, es veu perfectament amb la natural) i: clin!
Aixetes d'aigua tenim de tot tipus: manuals, amb pedals i... les que et surt aigua només posant la mà sota (de vegades has d'insistir, no te la veu), qui diu la mà qualsevol objecte que deixis i no vols precissament que es mulli, però tranquils, seguidament vas a llençar un bolquer o posar una tovallola al cubell de rentar i ja se t'acciona l'eixugamans a l'equena. Estem parlant de quan tot funciona com cal, perquè de vegades surt l'aigua amb tal pressió que a tu et renta els peus i a la criatura sencera, o et surt bullint que em comptes de rentar les dents podries fer una infusió. Per no parlar de la calefacció: a l'hivern no funcionava, quan entràvem a la primavera escalfava de tal manera que havies d'obrir finestres.
Ja veieu, intel·ligent o "tonto"? Si s'ha fet per a estalviar...
En fi, només volia parlar "d'intel·ligència", d'altres coses també es podria parlar, però potser això ho faré un altre dia.

4 comentaris:

joan gasull ha dit...

hi han moltes coses com millor de manera manual....sense us de cap artilugi que li diem intel·ligent ......en tot cas de vegades va be i de vegades no. És com tot

Glòria ha dit...

Ja tens raó Garbí ;-) Bon cap de setmana.

Joana ha dit...

La modernitat te aquestes coses, no sempre son millors.
Això sí, per estalviar s'ha de fer el que calgui.

Glòria ha dit...

I tant! A casa ho tenim clar l'estalvi, sense ser "intel·ligent"; simplement obrint l'aixeta i els llums quan cal, oi Joana?